27 Müdür Merkeze

27 Müdür Merkeze

17 Aralık komplosunun ardından emniyetteki görevden almalar 27 ilin emniyet müdürlerine uzandı.

Hükümete yönelik 17 Aralık komplosunun ardından çeşitli kurumlarda başlatılan atama ve tayin dalgası sürüyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, 27 ilin emniyet müdürü değişti. İl emniyet müdürlerinin yanında Emniyet Genel Müdürü'nün 3 yardımcısı da merkez emrine alındı. Görevden alınan bu 3 ismin yerine 2 atama yapıldı: Mustafa Gücü ile Faruk Ünsal... Bu iki isim geçmişte paralel yapının hedefindeydi. Çalışmalarıyla polis teşkilatında övgüyle bahsedilen Mustafa Gülcü, hakkında birtakım odakların ortaya attığı iddialar sonucu meslek hayatının 16 yılını sürgünde geçirdi. Turgut Özal'la yıllarca çalışan Gülcü, önce 28 Şubatçılar tarafından kızağa çekildi. Yaklaşık 4 yıl merkez görevinde kalan Gülcü, AK Parti iktidarında tekrar göreve iade edildi. Bu görevi boyunca emniyet içindeki paralel yapılanmayla da mücadele eden Gülcü, bu kez de 'paralelcilerin' hedefi oldu. Gülcü, bu yapının ayak oyunlarıyla 3 yıllığına tekrar kızağa çekildi.

HEM EMNİYET HEM YARGI

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olduğu dönemde Fethullah Gülen grubunun emniyet ayağıyla mücadele eden Gülcü, paralel yapının 'yargı' ayağıyla da mücadele etmek zorunda kaldı. Gülcü, 2009 yılında bir ihbar mektubuyla başlatılan soruşturmada, son değişiklikle İzmir Emniyet Müdürlüğü görevine getirilen Celal Uzunkaya ile birlikte, İzmir'de faaliyet gösteren bir çeteye yardım ve yataklıkla suçlandı. Davası süren Gülcü, 17 Aralık operasyonundan sonra göreve geleceği iddiaları konuşulmaya başlanınca yargı içindeki paralel yapılanmanın hedefi oldu ve 3 ay 10 gün hapis cezası ile idari para cezasına çarptırıldı. Devlet içindeki tüm paralel unsurların hedefi haline gelen Mustafa Gülcü'ye, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevi verilerek yıllar sonra 'iade-i itibar' yapılmış oldu.

Yeniden İzmir'de

Devlet içindeki örgütün 'itibarsızlaştırma' operasyonuna Mustafa Gülcü ile birlikte maruz kalan isimlerden eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, 12 Şubat tarihli kararname ile İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Uzunkaya, görevi 32 günlük müdür Sami Uslu'dan devraldı. Makamında gazetecileri kabul eden Uzunkaya, İzmir'e aşina olduğunu, yabancısı olmadığı bir şehire geldiğini söyledi.

'30 YIL ÖNCE BURADAYDIM'

İzmir için güzel hizmetler yapma arzusunu taşıdığını ifade eden Uzunkaya, '29-30 sene evvel başkomiser olarak görev yaptığım ve 25 sene evvel İstihbarat Şube Müdürü olarak ayrıldığım İzmir'e emniyet müdürü olarak gelmenin mutluluğunu yaşıyorum' diye konuştu. Uzunkaya'nın selefi Uslu ise Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanı olarak Ankara'ya atandı. Bu arada Uslu, İzmir'de en kısa süreyle Emniyet Müdürlüğü yapan İl Emniyet Müdürü oldu.

BAŞKANLAR DEĞİŞTİ

Öte yandan İçişleri Bakanlığında 3 daire başkanı değişti. Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İlhan Uran Mülkiye Başmüfettişliğine atanırken yerine Rahmi Doğan getirildi. Dernekler Dairesi Başkanlığı Yılmaz Doruk, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına ise Mehmet Aktaş atandı.

Kumpas kurbanına taltif

Paralel yapının kumpas kurarak hapse attırdığı eski Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal da dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı oldu. Görevdeyken emniyet içine sızmış paralel çetenin 'örgüt üyesi' olarak gösterip görevden aldırdığı ve sahte delillerle mizansen hazırlayarak hapse attırdığı Ünsal'ın mağduriyetini, Yeni Şafak 31 Ocak'ta 'Ergenekon Örgütü Gibi Çalıştılar' başlığıyla sayfalarına taşımıştı.

Korumalar merkeze

Atama kararnamesiyle görevden alınarak merkez emrine çekilen isimler arasında Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel ile Denizli Emniyet Müdürü Zeki Bulut'un bulunması dikkat çekti. Mehmet Yüksel, 2012 yılına dek Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı görevini yürütmüştü. Yüksel, 2012'de Nevşehir'e atanmıştı. Zeki Bulut ise 2008-2012 yılları arasında Başbakan Erdoğan'ı koruyan ekibin başındaki kişiydi. 4 yıl boyunca bu görevi sürdüren Bulut, 2012'de Denizli'ye atanmıştı. 'Paralel yapılanma'ya yönelik başlayan tayin dalgasında Bulut da Denizli'deki görevinden alınarak merkez emrine verildi.

27 ilde müdürler değişti

İçişleri Bakanlığı'nın kararına göre görevden alınan emniyet müdürleri şu isimlerden oluştu: Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feridun Taşçı, Emn.Gn.Md.Yrd. Mustafa Çankal, Emn.Gn.Md.Yrd. İsmail Baş, Artvin Emn.Md. Hüsrev Salmaner, Balıkesir Emn.Md. Halil Karataş, Batman Emn.Md. Hasan Ali Okan, Bitlis Emn.Md. Sadettin Akgüç, Çanakkale Emn.Md. Osman Zoroğlu, Denizli Emn.Md. Zeki Bulut, Edirne Emn.Md. Cemil Ceylan, Erzincan Emn.Md. Mustafa Elaman, Iğdır Emn.Md. İbrahim Karadağ, İzmir Emn.Md. Sami Uslu, Kahramanmaraş Emn.Md. Metin Aşık, Karabük Emn.Md. Oktay Keskin, Karaman Emn.Md. Lütfü Sönmez, Kırklareli Emn.Md. Hüseyin Aktaş, Kilis Emn.Md. Mehmet Akpınar, Kütahya Emn.Md. Kadir Akbıyık, Manisa Emn.Md. Yunus Çetin, Mardin Emn.Md. Derviş Kara, Muş Emn.Md. Muharrem Durmaz, Nevşehir Emn.Md. Mehmet Yüksel, Ordu Emn.Md. Hakan Kırmacı, Siirt Emn.Md. Mutlu Ekizoğlu, Şanlıurfa Emn.Md. Mehmet Likoğlu, Şırnak Emn.Md. Avni Usta, Tekirdağ Emn.Md. Ali Yılmaz, Tokat Emn.Md. Osman Balcı, Yozgat Emn.Md. Hasan Yılmaz.

İŞTE GÖREVE GELEN İSİMLER

Artvin Emniyet Müdürlüğü'ne Polis Başmüfettişi Hamdi Selçuk, Balıkesir'e Feridun Boz, Batman'a Necati Denizci, Bitlis'e Saim İşlek, Çanakkale'ye Yılmaz Özden, Denizli'ye Mevlüt Demir, Edirne'ye Rahmi Baştuğ, Erzincan'a Doğan İnci, Iğdır'a Yüksel Babal, İzmir'e Celal Uzunkaya, Kahramanmaraş'a Ümit Yaşar Adalar, Karabük'e Serhat Tezsever, Karaman'a Mehmet Şahne, Kırklareli'ye Mehmet Emin Akay, Kilis'e Candemir Özdemir, Kütahya'ya Mehmet Gülnaz, Manisa'ya Erhan Alkaya, Mardin'e Mehmet Şahin, Muş'a Faik Aksu, Nevşehir'e Metin Kalayoğlu, Ordu'ya İsmail Dalkılıç, Siirt'e Metin Özkan, Şanlıurfa'ya Sıtkı Akgül, Şırnak'a İsa Aydoğdu, Tekirdağ'a Halil Turan Erol, Tokat'a Fikri Yalman ve Yozgat'a ise Saim Akpınar atandı.