24 Haziran Sonrası için Türkiye'de Kaos Planı!

24 Haziran Sonrası için Türkiye'de Kaos Planı!

Aralarında bölücü terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de bulunduğu bazı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin, 24 Haziran sonrası için "şaibe" algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'ye, 24 Haziran  Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel  Seçimleri'nin seçimleri izlemek üzere 400'e yakın AGİT gözlemcisi geldi.

Bunlardan 12'si çekirdek ekipte yer alıyor, diğerleri ise seçime ilişkin kurumlarda ve illerde oy kullanma ile sonuçların açıklanma süreçlerini  takip edecek.

Türkiye'ye kabul edilen AGİT gözlemcilerinden bazılarının Ankara ve  İstanbul'da bazı görüşmeler yaptığı ve görüştüğü "muhalif" kişilere, "Yaptırdığımız anketler ve yapılmış anketlere göre Erdoğan, yüzde 50'yi yine  2014'teki gibi az farkla geçerek cumhurbaşkanlığını kazanıyor. AKP ve MHP  ittifakının oyları da TBMM'de yeterli sayıya ulaşıyor. Muhalefet seçimleri  kazanamıyor." değerlendirmesinde bulundukları ve seçim sonuçlarına gölge düşürmek  üzere taktik verdikleri öğrenildi.

"ŞAİBE, SOKAĞI KONSOLİDE ETMEK İÇİN GEREKLİ"

Bazı AGİT üyelerinin, "seçimlere şaibe karıştığını gündeme getirmenin,  sokağı konsolide etmek için gerekli olduğu, seçimlerin eşit şartlar altında  gerçekleşmediği, iktidarın kamu gücünü sınırsız şekilde kullandığı seçimlerde  görev alan kamu görevlilerinin bağımsız ve tarafsız hareket etmesinin mümkün  olmadığı" algısını işlemeleri yönünde telkinlerde bulunduğu belirtildi.

AGİT üyelerinin, bazı muhalif kişilerle yaptıkları özel görüşmede,  "Seçimlere OHAL gölgesinde gidilmesini sık sık işleyin. Seçimleri yapan kurumları  hedef alın. 120 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların taşınacak olmasını  kullanın. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK)  kararını kullanın. YSK'nin seçim sonuçlarını derlediği SEÇSİS'in güvenilirliğini  sorgulayan açıklamalarda bulunun." tavsiyelerini aktardığı öğrenildi.

"GENİŞ ÇAPLI PROTESTOLAR ORGANİZE EDİLMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPIN"

Bazı AGİT yetkililerinin, "seçim sonuçları netleştikten sonra muhalif  kesimleri sokağa çekmek üzere geniş çaplı protestolar düzenlenmesi için çağrılar  yapılmasını telkin ettiği" belirtildi.

Ayrıca bazı AGİT gözlemcilerinin Türkiye'de yerleşik yabancı misyon  yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği ve alınan kararlar kapsamında,  kamuoyunda bilinen değişik kesimlerden, ünlü isimler üzerinden "seçimlere şaibe  karıştığı" iddiasını pekiştirici algının yayılması yönünde çalışmalar  yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Aralarında bölücü terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de  bulunduğu bazı AvrupaGüvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin, 24 Haziran  sonrası için "şaibe" algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı  öğrenildi.

Öte yandan bazı AGİT yetkililerinin, seçime ilişkin çalışma yürüten  bazı kurumlara ziyaret talebinde bulunduğu ve bu ziyaretler sonrasında "şaibe"  açıklaması yapmayı planladığı ifade edildi.

Geçen yıl yapılan anayasa değişikliği referandumunu izleyen AGİT  yetkilileri, oylamanın "eşit olmayan koşullarda" yapıldığı eleştirisinde  bulunmuştu.

AGİT TEMSİLCİLERİ

Daha önce AGİT'in gözlemcileri arasında, adı terör örgütü PKK  çevrelerinde anılan ve bizzat terör faaliyetleri gerçekleştiren kişilerin de AGİT  temsilcilikleri yaptığı tespit edilmişti.

AGİT'in, Avrupa'nın teröre en çok sahip çıkan kurumlar arasında yer  aldığı ifade ediliyor.

Bu arada 24 Haziran seçimlerini izlemek için Türkiye'ye gelmek isteyen  Alman Sol Parti milletvekili Andrej Hunko ile İsveçli parlamenter Jaber Karim  Amin'e ülkeye giriş izni verilmedi.

Honko'nun, Viyana'da uçağa binerken kendisine giriş izni verilmediği  bilgisini alınca uçaktan indiği öğrenildi. Hunko, terör örgütü PKK bayrağıyla  fotoğraf çektirmiş ve Türkiye'nin büyük tepkisini çekmişti. Alman vekil aynı  zamanda ülkesinde PKK yasağının kaldırılması için yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Hunko, Türkiye'de 16 Nisan 2017 yapılan referandumu dahil önceki  seçimlerde gözlemcilik yapmış, OHAL altında düzenlenen seçimleri eleştirmişti.

İsveç Yeşiller Partisi üyesi Jaber Karim Amin de geçen hafta  Stockholm’den İstanbul'a iniş yaptı ancak Türkiye'ye giriş yasağı olduğu  gerekçesiyle pasaport kontrol noktasında durduruldu. Amin, İsveç'e geri  gönderildi.

ARA RAPORDA SEÇİM SÜRECİ ELEŞTİRİLMİŞTİ

AGİT'in, 24 Haziran seçimlerine ilişkin geçen hafta açıkladığı ara  raporda, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "diğer  adaylara terör destekçiliğiyle suçlama yönelttiği ve dava açtığı" vurgusu  yapılırken, FETÖ ve PKK destekçisi yayınlar nedeniyle kapatılan propaganda  kuruluşlarına destek veren ifadeler yer almıştı.

24 Mayıs'ta resmi olarak görevine başlayan Büyükelçi Audrey Glover  başkanlığındaki AGİT Seçim Gözlem Misyonu, seçim sürecine ilişkin hazırladığı ara  raporda, YSK'nin, seçim sürecine ilişkin yegane karar verici organ olduğu ve  siyasi partiler veya seçmenler tarafından YSK kararları aleyhine yargıya  başvurulamadığı belirtilmişti.

Raporda, sosyal medya üzerinden, terör propagandası, nefret söylemi,  devletin bütünlüğü ve toplumsal bütünlük aleyhine faaliyet suçu işleyenler  hakkında yasal işlem yapılması eleştirilirken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları  Yüksek Komiserliği'nin, 9 Mayıs'taki OHAL'in kaldırılması çağrısı  hatırlatılmıştı.

AGİT'İN REFERANDUM RAPORU

AGİT, 16 Nisan 2017'deki referandumun ardından da benzer bir rapor  açıklamış ve seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmediğini ileri sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rapora tepki göstererek, "Bunlar kendilerine  göre bir rapor hazırladılar. Önce haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi  içerikli raporları ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz.  Onu siz külahımıza anlatın. Bu ülke hiçbir batı ülkesinde görülmeyen kadar  demokratik bir seçim gerçekleştirmiştir. Bakıyorsun bir rapor, bir şeyler yazıyor  fakat bu tür raportörleri barındıranlara ben teessüf ediyorum." ifadelerini  kullanmıştı.