"2023 hedefleri için inovasyon seferberliği yapmalıyız"

"2023 hedefleri için inovasyon seferberliği yapmalıyız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul'da" konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için herkesi topyekün seferberliğe davet etti.

Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul'da" yaptığı konuşmada, 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye'nin ihraç mallarının büyük çoğunluğunun düşük ve orta düşük teknolojilere dayandığını dile getirdi.

Ortaokul, lise döneminde "Konya buğday ambarı", "Ege incir, tütün pazarı" denildiğine değinen Davutoğlu, belli kalemlerde, daha çok emek yoğun sektörlerde ihracat yapıldığını anlattı.

Davutoğlu, 60'lı yıllarda ithal ikamesine dayalı ekonominin, Türkiye'de iç pazara dönük ve rekabete kapalı üretimi teşvik ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rahmetli Turgut Özal ile başlayan dünya ekonomilerine açılma döneminde rekabet ister istemez gündemin birinci maddesi oldu. Zorlu süreçlerden sonra Gümrük Birliği'ne girdikten sonra daha çetin rekabet şartları oluştu. Tabiri caizse zorluk arttıkça ihracatçılarımızın ve sanayicilerimizin vizyoner bakışında da büyük bir atılım gerçekleşti. 2002'den bugüne baktığımızda artık düşük teknolojiye dayalı ürünlerin ihracatımızdaki payı gittikçe düşüyor. Toplam imalat sanayinin ihracatımızdaki payı yüzde 92,6, yüksek teknoloji yüzde 3,7, orta yüksek teknoloji ise yüzde 31,9. Yani yüksek ve orta yüksek teknoloji şu anda yüzde 35 civarına geldi. Bizim hedefimiz 2018 sonuna kadar bunu yüzde 40'a çıkarmak, ama mutlaka 2023'e geldiğimizde yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin ihracatımızdaki payını yüzde 15'e çıkarmak. Aksi takdirde dünyada rekabet edebilecek imkanı bulamayız."

"Hükümet olarak üzerimize düşen her türlü gayreti göstermeye hazırız"

Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla'da (GSMH) dünya 17'ncisi, küresel rekabette 45'inci olduğunu kaydeden Davutoğlu, "İnovasyonda ise 54'üncüyüz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Eğer biz ilk 10'a gireceksek, küresel rekabette de yüzde 45'lerden mutlaka yüzde 10'lara doğru yükselmemiz, inovasyonda en azından yüzde 20'lere doğru yeni bir sıçrama yapmamız lazım. Aksi takdirde tekerlek patinaj yapmaya başlar ve kendimizi tekrar etmeye başlarız" dedi.

Davutoğlu, ihracatın 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkmasının, varolan paradigma içinde sağlanan bir gelişme olduğuna işaret ederek, ihracatın 500 milyar dolara çıkması için paradigmatik bir sıçrama yapılması gerektiğini, bunun oluşacağı yerin de katma değerin artırılacağı yüksek düzeyli teknolojinin uygulanabileceği Ar-Ge, inovasyon, yeni buluş, uygulamalı yenilik alanları olduğunu söyledi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye İnovasyon Haftası'nın gelenekselleşmesinin, yıllık bir muhasebe yapma olanağı sağlayacağını vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Artık Türkiye, kalıplarını aşan ve kalıpları içinde tutulamayacak ölçekte dinamik bir nüfusa sahip bir ülkedir. Bu dinamik nüfusu, insan gücünü, insan odaklı ekonomiyi, bilgi, teknoloji odaklı ekonomiyle birleştirmemiz lazım. Bu çerçevede hükümet olarak üzerimize düşen her türlü gayreti göstermeye hazırız, ama bu ortak bir seferberlikle başarıya ulaşacak bir hedeftir. Üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, tasavvur gücü yüksek temel bilim kabiliyeti ve birikimi yüksek yeni bir nesil yetiştirmek durumunda, iş dünyamız, bu tasavvurları, tezleri, Ar-Ge'lerde teknolojiye dönüştürebilecek kabiliyete ve imkanlara sahip olmak durumunda, onların biriktirdiği bu imkanlarla birlikte hükümetimiz, devletimiz de bu imkanlara dayalı olarak vereceği teşvikle uygulayacağı dinamik politikalarla ticarileşme ve rekabet dünyasına şirketlerimizi açacak bütün imkanları hazırlamak durumunda. Topyekün bir seferberliğe herkesi davet ediyorum. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni bir inovasyon seferberliği, uygulamalı buluş, uygulamalı yenilik seferberliği yapmamız gerekiyor."