202 bin seçmen yeniden sandık başına gidiyor

202 bin seçmen yeniden sandık başına gidiyor

Türkiye, yarın başta Ağrı ve Yalova olmak üzere 7 ilçe ve 4 beldede sandık başına gidecek...

1 Haziran’da 202 bin 974 vatandaş sandık başına gidecek. 2 il, 7 ilçe ve 4 beldede seçim yenilenecek. Çekişmenin en fazla olduğu yerler Yalova ile Ağrı olacak. Yalova’da Ak Parti ile CHP’nin, Ağrı’da ise Ak Parti ile BDP’nin adayları çekişecek.

Stratejistlere göre, Pazar günü her iki ili de çekişmeli bir yarış bekliyor. İki ilde de burun farkıyla kazanan ve kaybeden belli olacak.

Ağrı Merkez’de 79 bin 498 seçmen 310 sandıkta, Yalova Merkez’de 75 bin 813 seçmen 245 sandıkta oy kullanacak. Bu iki ilde toplam 155 bin 311 seçmen sandık başına gidecek.

İLÇELERDE NEFES KESEN YARIŞ

Aydın Buharkent’te, Bayburt Aydıntepe, Bitlis Güroymak, Çankırı Şabanözü, Eskişehir Mahmudiye, Kastamonu Çatalzeytin, Tokat Yeşilyurt ilçeleri ile Çorum’un Ortaköy ilçesinin Aştavul Beldesin, Erzincan’ın Tercan ilçesinin Çadırkaya Beldesi, Niğde Bağlama Beldesi ve Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Eymir Beldesinde de yenileme seçimi yapılacak.

Seçmenler, Afyon Emirdağ Gömü Beldesinde ise ara seçim için sandık başına gidecek. Gömü’de seçmenler belediye meclis üyeliği için de oy verecek. Böylece bu pazar sandık başına 2 il, 7 ilçe ve 4 beldede toplam 202 bin 974 seçmen gidecek.

SONUÇLAR BİRBİRİNE ÇOK YAKINDI

Seçimlerde sonuçların en çok merak edildiği Yalova ve Ağrı’da 30 Mart seçimlerinde sonuçlar birbirine çok yakın çıkmıştı. Ağrı’da BDP 200 ay farkla kazanırken yapılan itiraz üzerine yeniden sayım yapıldığı esnada tarafların başvurusuyla YSK seçimin tekrarına karar vermişti.

Yalova’da da iki defa sayılan seçimlerde önce 10 farkla AK Parti adayı ardından yapılan ikinci sayımda da 100 oyla CHP’nin kazandığı açıklanmış yoğun itirazlar neticisende bu kentte de seçimin yenilenmesine karar verilmişti.

YİNE ÇOK SAYIDA İTİRAZ OLACAK

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, oy kaymalarının da yaşanacağı 1 Haziran seçimlerinde gerek Ağrı gerekse Yalova’da yarışın at başı gideceğini, çok sayıda itiraza şahit olunacağını belirtirken, “Şuanda hiçbir parti açısından durum rahat değil” dedi.

Uslu, Yalova’da Ak Parti’nin biraz daha avantajlı durumda göründüğünü belirtirken, Ağrı’da ise çocuk kaçırmalar ve PKK baskıları  nedeniyle kestirmenin zor olduğunu, AK Parti ve BDP arasında tam baş başa bir yarış olacağını değerlendirdi.

ŞENTOP: BİZ KAZANACAĞIZ

AK Parti Seçimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da 1 Haziran seçimlerinden Ak Parti’nin başarıyla çıkacağını söyledi. Kurulan ittifaklara rağmen anketlerde önde olduklarını belirten Şentop, “Anket ve ölçümlerde de öndeyiz. Bazı yerlerde ittifaklar, Ak Parti karşısında bloklaşmalar olabilir. Örneğin Yalova’da İP adayı CHP adayı lehine çekildi. Ağrı’da HEPAR adayı çekildi. Bunlara karşın başarı sağlayacağımızı düşüyoruz.” 

İLÇELELERDE NEFES KESEN YARIŞ

Seçimin yenileceği bazı ve ilçe beldelerde de yine başabaş sonuçlar beklenirken bu merkezlerde son durum şöyle; 

- Aydın/Buharkent: Seçimler iki askere oy kullandırıldığı için yenilecek. Seçimlerde MHP, CHP ve Ak Parti çekişecek.

- Çankırı/Şabanözü: AK Parti adayının 4 oy farkla belediye başkanlığını kazandığı Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde, MHP’nin itirazıyla seçim iptal edildi. Yine iki parti yarışacak.

- Bitlis/Güroymak:  BDP’nin 32 oy farkla seçimi kazandığı ilçede AK Parti’nin itirazıyla iptal edildi. Seçim 2 parti arasında geçecek.

- Tokat/Yeşilyurt: Yarışın MHP ve Ak Parti arasında geçmesi bekleniyor.

- Bayburt/Aydıntepe: MHP’nin itirazıyla iptal edilen seçimde AK Parti ve MHP iddialı. 

- Rize/Hemşin: İlçede sadece İl Genel Meclisi seçimleri tekraralanacak.

- Çorum/Ortaköy-Aşdağul Beldesi: AK Parti’nin itirazıyla iptal edilen beldede CHP ve AK Parti iddialı.

- Niğde-Altunhisar-Keçikalesi Beldesi: Yarışın Ak Parti ve MHP arasında geçmesi bekleniyor.