2013'te 3874 Filistinli Tutuklandı

2013'te 3874 Filistinli Tutuklandı

Tutuklananlar arasında çocuktan yaşlıya, hastalardan engellilere her yaştan ve her kesimden insan var

Batı Yaka'daki İstatistikler Dairesi'nin hazırladığı bir rapora göre sonuna yaklaştığımız 2013 yılı içinde siyonist işgal güçleri tarafından 3874 Filistinli tutuklandı.

Rapora göre bu yıl içinde işgalciler tarafından Filistinlilere yönelik baskın ve tutuklamanın olmadığı bir tek gün bile geçmedi. Aylık tutuklama ortalaması 323, günlük ortalama ise 11 kişi olarak gerçekleşti.

2013'teki tutuklamaların sayısı 2012 yılına nispetle %1 artış gösterdi. 2011 yılındaki tutuklamalardan ise %17 oranında fazla.

Tutuklananların büyük çoğunluğunu Batı Yaka ve Kudüs bölgelerinden tutuklananlar oluşturuyor. Tüm sayının %98'ini oluşturan toplam 3799 kişi bu bölgelerden tutuklanırken, Gazze bölgesinden de 75 kişi kaçırıldı. Gazze bölgesinde tutuklamalar denize açılan balıkçıların kaçırılması veya sınırdan anlık baskınlar düzenlenmesi suretiyle adam kaçırılması yoluyla yani tamamen eşkıya yöntemleriyle yapılıyor.

Tutuklananlar içinde toplumun her kesiminden insanlar var. Öyle ki içlerinde hastalar, engelliler, yaşlılar, kadınlar, çocuklar, milletvekilleri, siyasi liderler, basın mensupları, akademisyenler ve daha başka mesleklerden insanlar mevcut. Tutuklamalar esnasında özellikle kalabalıkların yahut tutuklanan kişinin aile efradının önünde kasten çirkin ve aşağılayıcı yöntemlere başvuruluyor.

Tutuklananların istisnasız tümü bedensel veya psikolojik işkenceye maruz kaldı.

İşgal güçlerinin gerek tutuklama esnasında başvurdukları yöntemler ve gerekse soruşturma esnasındaki bedensel ve psikolojik işkence uygulamaları uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı olduğu halde işgal devletine karşı söze gelir bir tepki bile gösterilmiş değil.