2009 Değerlendirmeleri

Bu günlerde oldukça önemli bir etkinlik düzenleniyor. Gazze"ye uygulanan insanlık dışı ambargonun yarılması için yeni bir girişim gerçekleştiriliyor. Bu girişim öncekilerden daha büyük çapta. İngiltere"nin başkenti Londra"dan yola çıkan Filistin"e Özgürlük Konvoyu, muhtelif Avrupa ülkelerini geçtikten sonra Türkiye"ye girdi. Türkiye"de de birkaç vilayete uğradıktan sonra Suriye"ye geçecek ve Ürdün, Mısır topraklarını kat ederek Rafah sınır kapısından Gazze"ye girmeyi hedefliyor.
Filistin"e Özgürlük Konvoyu"nun öncelikli amacı Gazze"ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu yarmak olmakla birlikte aynı zamanda Siyonist işgal devletinin bölgeye gerçekleştirdiği vahşi saldırıya da dünya kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor. Konvoyun düzenlenme tarihlerinin işgalci saldırının başlamasının birinci yıldönümüne yakın günlere denk getirilmesinin ve karadan uzun bir mesafenin kat edilerek farklı ülkelerde kamuoyunun dikkatinin çekilmesinin amacı da bu. Bu vesileyle konvoyun Türkiye"deki etkinliğine sahip çıkılması, destek verilmesi, seslerin bütün dünyadan duyulması için katkıda bulunulması gerekiyor.
Gazze saldırısının yıldönümüyle ilgili etkinlikler sadece Filistin"e Özgürlük Konvoyu"na destekten ibaret kalmamalı. Aynı zamanda muhtelif kültürel etkinliklerle, fotoğraf sergileriyle, konferanslarla, sempozyumlarla, video gösterileriyle Siyonist vahşetin gerçek yüzünü bir kez daha kamuoyunun gözlerinin önüne koymalı, barış ile bu vahşi yüzün bir arada yaşamasının mümkün olamayacağını vurgulamalıyız.
Biz de yarından başlayarak bu yılın kalan kısmındaki yazılarımızda 2009 yılı olaylarının genel bir değerlendirmesini yapmak istiyoruz. 2009"da dünya kamuoyunu en çok meşgul eden hadise ise Gazze saldırısı olduğundan ve bu saldırı yılın başlangıç merhalesinde gerçekleştiğinden önce onun üzerinde duracağız.
Fakat 2009"da dünya daha birçok önemli olaya şahit oldu. Bir yılın içerisine çok sayıda önemli hadise ve gelişme sığdı. Zaman olarak baktığınızda bir yıl öncesi size çok yakın gelecektir. Ama hadiseleri ve gelişmeleri tahlil ettiğinizde bir yıl içinde çok şeyin değiştiğini, çok sayıda önemli olay yaşandığını görürsünüz. Dolayısıyla bir yıl içinde yaşanmış tüm olayları sadece liste halinde versek bile uzun bir liste çıkarmamız gerekir. Onun için önemli olaylar ve gelişmeler arasından seçme yapmak durumundayız. Seçtiklerimiz hakkında da sadece kısa bilgi notları ve değerlendirmeler yapmakla yetineceğiz. Amacımız bir yılın genel bir özetini çıkarmak ve olan bitenleri kısa filmler şeklinde yeniden gözden geçirmektir.
2009"un hareketli bir yıl olmasının en önemli sebeplerinden biri dünyada geçiş merhalesine girilmiş olmasıdır. Bu geçiş merhalesiyle birlikte yeni bir dönem başlamaktadır. ABD"nin dünya hâkimiyetini esas alan tek merkezli dünya teorisi çok kısa süreli oldu. ABD"nin otoritesini silahın gücüyle sağlamlaştırma, bunun için Irak ve Afganistan"dan başlayarak güvenlik şeridi oluşturma amacıyla iki cephede birden savaş başlatması onun hızlı bir şekilde yıpranmasına, psikolojik savaş gücünü kaybetmesine ve tek merkezli dünya teorisinin çabuk çökmesine sebep oldu. ABD"nin bu teorisinin çökmesi işgalci Siyonist devletin de bölgede oluşturduğu hâkimiyetin ve psikolojik tehdit gücünün sallanmasına sebep oldu. Bu sarsıntıdan dolayı endişeye kapılan ve karşısındaki direnişi dağıtmak amacıyla silahın gücünü kullanmak isteyen Siyonist işgal devletinin Gazze saldırısı da tamamen ters tesir yaptı ve ABD"nin Irak işgaline benzer bir sonuç doğurdu. Bu açıdan 2009"da yaşananlar tüm dünyanın geleceği üzerinde etkili olacak önemli hadiselerdir.
2009"da Türkiye"nin hem içerde hem dışarıda önemli atakları oldu. Dünyada yeni bir merhaleye girilmesi sebebiyle Türkiye"nin ataklarının ayrı bir önemi var. Bu atakların nasıl sonuç getireceği konusunda biraz daha net kanaatler edinmemiz ise 2010"da sergilenecek tavırlara ve yaşanacak gelişmelere bağlı olacaktır.
2009"da özellikle İslâm âleminde çatışmalar, baskı uygulamaları ve şiddet durmadı. Bu arada beraberinde önemli olayların ve tartışmaların yaşandığı hareketli seçimler gerçekleştirildi. Global ekonomik kriz devam etti. Batı"da İslamofobi terörünün sebep olduğu şiddet eylemleri gerçekleştirildi. ABD"nin İslâm âlemine yönelik stratejisinde değişiklik gündeme geldi. Tanınmış önemli şahsiyetlerden hayata veda edenler oldu.
Biz, bütün bu gelişmeleri kategorilerine göre on ayrı yazıda toplayarak özet bilgilerle yeniden ele alacağız. Sonra da kişisel web sitemizde derli toplu bir şekilde okuyucularımıza sunacağız. Bu süre zarfında gündemdeki gelişmelerin dışında kalacağımız için de okuyucularımızın mazur göreceğini umuyoruz.

Bu yazı toplam 22334 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar