20 Ekim 1991

Yarın 20 Ekim. Türkiye, Ortadoğu ve bütün dünya için bir dönüm noktasını ifade eden iki önemli hadisenin 20'inci yıldönümleri.

20 Ekim 1991 tarihli gazete haberlerine bakıyoruz; İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanacak olan Ortadoğu Barış Konferansı'na kimlerin katılıp kimlerin katılmayacağı ile ilgili haberler ve spekülasyonlar var.

Milliyet, ABD Dışişleri Bakanı James Baker'in 8 aydır yüzbinlerce kilometre kat ederek Kahire, Kudüs, Amman, Şam, Riyad ve Tunus'ta Ortadoğu Barış Konferansı için temaslarda bulunduğunu hatırlatıyor. Ankara'nın esamesi okunmuyor. Türkiye, Filistin meselesinde zurnanın son deliği bile değil. Bir gün Türkiye'nin Filistin denince akla ilk gelen ülke olacağını söyleseniz kargalar bile gülecek...

Ama o gün Türkiye'de genel seçimler yapılıyor ve Filistin'i en önemli gündem maddeleri arasında sayan Refah Partisi parlamentoya girmeye hak kazanıyor. 17 yıl sonra Türkiye'yi Filistin meselesindeki en önemli aktör haline getirecek olan Recep Tayyip Erdoğan da milletvekili adayıdır, fakat 'teknik bir sorun' yüzünden parlamentoya giremeyecektir. Takdir-i ilahi. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilip Türkiye'nin başına geçmesini sağlayacak popülariteyi kazanabilmesi için öyle olması gerekmektedir. "One Minute" için...

20 Ekim 1991'de, önemi yıllar sonra anlaşılacak bir gelişme daha oluyor: Kayseri'de Furkan Doğan geliyor dünyaya. Mavi Marmara için geri sayım sessiz sedasız başlıyor.

20 sene sonra, bugün: Bütün dünya "One Minute" ve Mavi Marmara ile sarsılan dengeleri, Türkiye'nin geçirdiği değişimi ve İsrail'in yalnızlaşmasını konuşuyor. İsrail'in uydusu ola gelen Türkiye artık İsrail'in 1 numaralı muarızıdır ve bir zamanlar Türkiye'nin esamesinin okunmadığı Filistin'de artık ayyıldızlı albayraklar yükselmektedir.

Bârekallah.
yenişafak

Bu yazı toplam 1873 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar