2 Milyon Gönüllü Oy Koruyucusu

2 Milyon Gönüllü Oy Koruyucusu

Partiler seçimlere 'hile' karışacak endişesi taşıyor. Oyların güvenliği için 2 milyon gönüllü personel çalıştıracaklar. Hükümet de önlemler alıyor. Gerekirse oylar helikopterle taşınacak.

Yerel seçimlere şaibe karışacağı ve seçim sonuçlarında 'hile' iddiaları siyasi partileri harekete geçirdi. 52 Milyon kişinin oy kullanacağı 30 Mart yerel seçimlerinde siyasi partiler Türkiye genelinde 196 bin sandık için 2 milyon kişiyi gönüllü olarak görevlendirdi. Partiler YSK’nın aldığı karar gereği her sandık için bir müşahidin ismini YSK’ya bildirirdi. Partiler bununla da yetinmeyerek okul görevlileri ve koridor görevlileri de belirledi. Gönüllü personeli eğitime alan partiler oyların çalınmaması için çalışacak. İçişleri Bakanlığı da yayınladığı genelge talimatları gereği oyların güvenliğini sağlayacak.

ÖZETLE

Seçim güvenliği için önlem alınıyor
Oyların güvenliği için gönüllü ekip
Partiler oy güvenliği için harekete geçti

 

Ak Parti 1 milyon kişi görevlendirdi

Ak Parti seçim işleri başkanlığı yetkileri seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmalar hakkında Al Jazeera’ye bilgi verdi. Buna göre, AKP yerel seçimde oyların ve sandıkların güvenliği için gönüllü 1 milyon sandık görevlisi belirledi. Sandık personeline eğitim vermeye hazırlanan Ak Parti, sandık başında ne yapılacağını a’dan z’ye anlatacak. Türkiye geneli 196 bin sandık için 1 asıl 1 yedek ve 1 müşahit görevlendirmesi yapan Ak Parti Seçim İşleri Başkanlığı, 600 bin üyenin görevlendirmesinin yapıldığını belirtti. Oyların kullanılacağı okul sorumluları ve koridor sorumlularını da belirleyen Ak Parti, sandıkta görevli personelle irtibata geçecek merkezdeki personelle sayının 1 milyona ulaştığını belirtti.

Hile varsa çıkar

Ak Parti’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop TBMM’de 30 Mart

Mustafa Şentop
A.A
"Hile varsa foyası tutanaklara bakınca çıkar"

 seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Şentop, her seçimde hile olabileceğini belirtirken, “Hile varsa foyası da tutanaklara bakınca çıkar. YSK’nın oluşturacağı sistemin dışında biz de sandık görevlileriyle tutanakları ikinci kez kontrol etmiş olacağız” dedi.

 

Hile yapılacağı duyumlarını aldık

Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek, 30 Mart seçimlerinde Ankara'da bazı sandıklarda hile yapılacağı yönünde duyumlar aldıklarını söylemişti:

“Seçimlere geldiğimiz zaman da, inanılmaz seçim sandık oyunları olacak. Özellikle marjinal grupların kendi aralarında yapmış oldukları toplantılarda almış oldukları kararlar var. Yabancı basına ve sosyal medyaya servis edilmek üzere favori muhalefete mühür basılmış sahte pusulalar ortaya çıkartacaklar. Önceden temin edecekler, mühür basacaklar, "bakın mühür basılmış pusulalar, bunları AK Parti dağıtıyor" diye yaygaralar koparacaklar. AK Parti için mühürlenmiş sahte oy pusulaları atacaklar. Kullanılan oy sayısı ile çıkan zarf sayısı birbirini tutmadığı için sayma karışıklığı ve arbede çıkarmak hedeflenecek.”

MHP 400 bin kişiyle izleyecek

 

Oktay Öztürk
AA-Arşiv
"Seçim sorumlusu arkadaşlar oy sonuçlarını genel merkeze bildirecek"

 

MHP seçim işleri sorumlusu Oktay Öztürk, seçim güvenliği ve oyların güvenliği konusunda yaptığı çalışmaları anlattı:

“Oy verme sistemini değiştirmek gibi bir amacımız yok. Her sandık için iki sandık görevlisi belirledik. Görevlendirdiğimiz 400 bine yakın kişiye eğitimler veriyoruz. Sandık başında dikkat etmeleri gereken hususları anlatıyoruz. Daha önce polisler istedikleri sandıkta istediği kadar oy kullanabiliyordu. 2011 seçim sonuçlarına baktığımızda gerçek rakam yüzde 39.81 iken bu rakam yüzde 49.83 olarak açıklandı. Biz bunların önüne geçeceğiz. Sandıklarda devlet memurları görevli olduğu için seçim sonuçları manipüle edilebiliyordu. Ak Parti milli iradeyi çalarak geldi. Biz bunların önüne geçmek için sandık görevlilerimizin oy torbaları il ve ilçe seçim kurullarına teslim edilene kadar refakat etmesini istedik. Aynı zamanda genel merkezde güçlü bir teknik yapı kurduk. Seçim görevlisi arkadaşlar oy sonuçlarını anında genel merkeze bildirecek.”

'Usulsüzlük görürse vatandaş da ihbar etsin'

CHP Seçim işleri sorumlusu Bülent Tezcan “Milletin parasını çalan iktidar milletin oylarını da çalacaktır. Bunun için gerekli 

Bülent Tezcan
AA-Arşiv
"Parayı çalan oyu da çalar. Gerekli tedbir alındı"

 

tedbirleri aldık. Her sandık için iki kişi görevlendirdik. Görevlendirdiğimiz 400 bin kişiye eğitimler verdik. Eğitim de nelere dikkat edileceği anlatıldı. Oy kullanırken usulsüzlüklere dikkat edilecek. Sahte oy kullanmanın önüne geçilecek. Şikayet ve itiraz durumlarında nasıl müdahale edileceği konusunda eğitimler de verildi. Parti içerisinde paralel takip sistemi kurduk. Sandık görevlileri sayım sonuçlarının ıslak imzalı sonucunu ilçe başkanlarına bildirecek. Burada sadece siyasi partililere iş düşmüyor. Vatandaşlarımızın da herhangi bir usulsüzlükte ihbarda bulunarak usulsüzlüklerin önüne geçebilir”

Seçimler hileye elverişli

BDP seçim işleri sorumlusu Nazmi Gür, YSK’nın aldığı kararlar gereği her partinin sandık basında birer müşahidi olması için karar alındığını ifade etti. Gür, “BDP olarak 30 ilde seçime gidiyoruz. 59 ilde ise HDP seçime gidiyor. 30 ilde oyların 

Nazmi Gür
AA-Arşiv
"30 ilde görevlendirdiğimiz arkadaşlar oyların Seçim Kurullarına teslim edilene kadar takipte olacak."

 

çalınmaması ve şaibelerin oluşmaması adına her sandık için bir asil bir de yedek görevlimizi belirledik. Okul sorumlularını da belirleyerek eğitimlerini vermeye devam ediyoruz. Hile konusunda uzmanlaşmış bir parti var karşımızda. Şaibelerin oluşmaması için sandık görevlileri çıkan sonucu tutanakla alacak. Türkiye seçim işlerinde son derece hileye elverişli. Sandık Kurulu Başkanı polis ve jandarma çağırıp istedikleri gibi tutanak tutabiliyorlar. Asıl kavgayı oralarda veriyoruz. Oy torbaları il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına ulaşana kadar görevli arkadaşlarımız takip edecek.” ifadesini kullandı.

BDP olarak Van’da 7 bin gönüllü personelin görevlendirildiğini açıklayan Gür, diğer illerde sandık sayısının iki katı personelin görevlendirildiğini belirtti.

YSK’dan rutin tedbirler

Al Jazeera'nin ulaştığı YSK yetkilileri, yerel seçimlere şaibe karışmaması adına yeni bir çalışma olmadığını açıkladı. Her zaman ki uygulamalara devam edileceğini belirten yetkililer, “başkanımız alınacak tedbirleri daha önce açıklamıştı. Artı bir uygulama yapılmayacak” bilgisini verdi.

İçişleri Bakanlığı da tedbir aldı

İçişleri Bakanlığı 15 Ocakta ‘seçim işleri önlemleri’ adıyla genelge yayımlayarak alınacak tedbirleri anlattı. Buna göre;

“Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda çalışma yapılacak. Elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınarak oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.”

Polis ve jandarma eşlik edecek

İçişleri Bakanlığına göre güvenlik güçleri oy pusulalarının il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında görev yapacak:

“Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergâhta güvenlik tedbirlerini alacak. Kırsal alandaki seçim sonuçlarının seçim kurulu başkanlıklarına ulaşması için güzergâhta jandarma teşkilatınca alınacak tedbirlere ilaveten, emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden gereken tedbirler alınacak.”

Gerekirse zırhlı araç ve helikopter kullanılacak

Bakanlık, “Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, 298 sayılı Kanunun 107’nci maddesine uygun olarak sandık başkanı ve en az iki üye ile birlikte, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılmak suretiyle ilçe seçim kurullarına intikal ettirilecek.” dedi.

Kaynak: Al Jazeera