2.5 milyon devlet memurunu ilgilendiren düzenleme

2.5 milyon devlet memurunu ilgilendiren düzenleme

"Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlanarak bugünkü Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi.

Buna göre, haklarında adli veya idari bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda, o yerde kalmasında sakınca görülmüş olan memurun hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamadan ve yer değiştirme suretiyle atanma dönemi beklenmeksizin hizmetin gereği olarak yer değiştirme koşuluyla ataması yapılacak.
 
Hizmet gereği yer değişikliği yapılan memurun ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri, aynı hizmet bölgesindeki başka bir hizmet alanında tamamlattırılacak.
 
Memurun görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde diğer hizmet bölgelerine de ataması yapılabilecek ve ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri daha sonra tamamlattırılacak. 
 
Hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamayacak.
 
MAZERET, HER YIL OCAK AYINDA BELGELENDİRİLECEK
 
Sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilecek.
 
Sağlık ve aile birliği mazeretlerine dayalı olarak yer değiştirmeye tabi tutulan memur, mazeretinin devam ettiğini her yıl ocak ayında alacağı belgeyle belgelendirmek zorundadır.
 
Zorunlu çalışma süresini sağlık veya aile birliği mazeretine dayalı olarak tamamlamamış olan memur, mazeretinin sona ermesi durumunda zorunlu hizmet süresinin eksik kalan kısmını tamamlamak zorundadır.
 
Sağlık ve can güvenliği mazeretlerine dayalı olarak yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalar, atanma dönemine tabi değildir.
 
SAĞLIK KURULU RAPORU GEREKECEK
 
Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının; görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekecek.
 
Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur, aynı hizmet bölgesinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilecek.
 
SON 3 YIL SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ ÖDEMEK SURETİYLE
 
Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun; kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere, eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere atanması suretiyle yapılacak.
 
Öte yandan eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere, kamu personeli olmayan eşinin talep edilen yerde kesintisiz son 3 yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde, bu durumda olan eşin bulunduğu yere milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilecek.
 
Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son 3 yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ilişkin belgeyi kurumuna bildirmekle yükümlü olacak.
 
Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekecek.
 
CAN GÜVENLİĞİ MAZERETİ
 
Memurun can güvenliği mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağının adli veya mülki idare makamlarından alınacak belgeyle belgelendirmesi gerekecek.
 
Can güvenliği mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur, aynı hizmet bölgesindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise diğer hizmet bölgelerine atanabilecek.
 
Hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir karar alınan memur, aynı hizmet bölgesindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise diğer hizmet bölgelerine atanabilecek.
 
YILLIK İZİNLER, İZİNLERİN KULLANILIŞI VE MAZERET İZNİ
 
 
Memurun kadrosunun bulunduğu yerin bölge hizmetinden sayılacak süreleri şu şekilde değiştirildi:
 
-657 sayılı Kanunun yıllık izinlerle ilgili 102'inci madde, yıllık izinlerin kullanılışıyla ilgili 103'üncü ve mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddelerde öngörülen izinlerin tamamıyla hastalık ve refakat iznini düzenleyen 105'inci madde gereğince verilen izinlerin toplamının 6 ayı geçmeyen kısmı
 
-Görevden uzaklaştırılan ve görevleri ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurların 657 sayılı Kanunun, memurun göreve tekrar başlatılmasının zorunlu olan halleriyle ilgili 143'üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde bu sürelerin tamamı