1948 Filistin İslami Hareketi üyesi Mescid-i Aksa'da

1948 Filistin İslami Hareketi üyesi Mescid-i Aksa'da

Büyük Felekatin 67. yıl dönümü dolayısıyla Yafa kentinden Kudüs'e yürüyen 1948 Filistin İslami Hareketi üyeleri, Mescid-i Aksa'ya ulaştı.

Nekbe'nin (Büyük Felaket) 67. yılı dolayısıyla Yafa şehrinden Kudüs'e yürüyen 1948 Filistin İslami Hareketi üyeleri, Mescid-i Aksa'ya ulaştı.

Tarihi kente Şam Kapısı'ndan giren Filistinliler ile burada bekleyen israil askerlerin, bazı kişileri gözaltına alma girişimi nedeniyle kısa süreli bir arbede yaşandı. Filistinlilerin direnmesi ve tepkiler üzerine askerler, yürüyüşe müdahale etmekten vazgeçti.

Tekbir ve sloganlarla Mescid-i Aksa'nın "Nazır Kapısı'ndan giren onlarca Filistinli, "Ey Muhammed üzülme! Ümmetin seni terk etmedi", "Canımız, kanımız sana feda olsun ey Aksa" ve "Kur'an anayasamız, Muhammed önderimiz" şeklinde sloganlar attı.

Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah'ın yardımcılarından Husam Ebu Lili, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "israil işgali, dünyadaki en büyük günahlardan birisi. Nekbe'nin 67. yılında işgal altındaki Kudüs'e gelip Aksa'yı ziyaret etmemizin sebebi, Nekbe'nin yıl dönümünde buraların özgürlüğüne kavuşacağı mesajını vermektir" dedi.

Aksa'nın avlusuna giren Filistinliler, Kubbetü's-Sahra'nın önünde şükür secdesine vardı. Filistin ve Hamas bayrağı taşıyan grup daha sonra Mescid-i Aksa'da namaz kıldı.

Yafa'dan geçen hafta Kudüs'e doğru yürüyüşe geçen Hareket üyesi Filistinliler, yolda sık sık israil askerlerinin engelleriyle karşılaşmıştı.

Nekbe'de Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü

israil'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi sürecinde yerlerinden olan ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan Filistinliler, her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası vatanını terk etmek zorunda kalarak, sığınmacı konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre de tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i bugün israil'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. israil ayrıca 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına devam ediyor.

Öte yandan israil'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak israil vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "israilli Araplar" diye tanımlıyor.

AA