17,5 milyon kişi parmaklarından tanınıyor

17,5 milyon kişi parmaklarından tanınıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürü Fatih Koç, sisteme 17,5 milyon kişiye ait parmak izinin kayıtlı olduğunu söyledi.

Polis olay yeri ve kimlik tespiti çalışmalarıyla bilinmeyenleri aydınlatıyor. Olay yerinde bırakılan parmak izi, zanlıyı tespit etmekte önemli bir etken iken, yapılan çalışmalarla tanınmaz haldeki bir cesedin de kimliği tespit edilebiliyor. Polis, bu kapsamda 81 il emniyet müdürlüğünde şube müdürlüğü olarak hizmet veriyor.

Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürü Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel olarak yaptıkları 4 çalışma bulunduğunu belirterek, bunlardan ilkinin kimlik tespit işlemleri, ikincisinin olay yeri inceleme işlemleri, üçüncüsünün adli görüntüleme, dördüncüsünün ise parmak izi tespiti olduğunu bildirdi.

Koç, polisin kanuna göre parmak izi alma yetkisi bulunduğunu hatırlatarak, bu yetkiye göre, pasaport, ehliyet, ruhsat gibi bir belge isteyen, bir suçtan dolayı gözaltına alınan kişilerin parmak izlerinin tespit edildiğini söyledi. Koç, gönüllü olanların da parmak izlerinin alındığını dile getirdi.

Parmak izi alma sisteminin kuruluş amacının kimlik tespiti olduğunu vurgulayan Koç, "Sistemin amacı, kişilerin kimliklerinin başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçmek ve aynı zamanda olay yerlerinden elde edilen parmak izlerinin de kime ait olduğunun tespiti" dedi.

17,5 milyon kişinin parmak izi sistemde

Koç, "Sistemimizde, 17,5 milyon kişiye ait parmak izi kayıtlı. Kayıtlı kişiler, ehliyet, pasaport, silah ruhsatı başvurularında bulunanlar ile özel güvenlik görevlileri veya polisler. Sisteme emniyet teşkilatında çalışan kişilerin parmak izleri de kayıtlı. Ayrıca adli olaylara karışan kişilerin de sistemde kaydı bulunuyor" diye konuştu.

Bilgisayar destekli parmak izi alma sisteminin 81 ilde de faal olduğunu vurgulayan Koç, ayrıca ehliyet, ruhsat veya silah ruhsatı için emniyete gidenlerin de parmak izlerinin alındığını bildirdi.

Koç, elde edilen verilerin bulundukları merkeze geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kimliğinizi kaybettiğinizde veya sizin adınıza biri bir belge çıkartmak istediğinde bu sistem aslında buna karşı bir güvence oluşturuyor. Çünkü parmak izi karşılaştırması yapmak suretiyle sistem, sizin adınıza bir kimlik çıkartılmaya çalışıldığında otomatik olarak uyarıyor. Dolayısıyla kimliğinizin başkaları tarafından kullanılmasının bir şekilde önüne geçiyor. Sistemin asıl kuruluş amacı bu. Tabi parmak izlerinin alınması, arşivlenmesi, kullanılması tamamen kanunla düzenlenmiş bir husus ve bütün işlemler burada kanuna uygun olarak yerine getiriliyor."

İnsanların parmak izi vermeye karşı bir çekinceleri olduğunu dile getiren Koç, bu çekincenin kişiler belge çıkartmaya geldiğinde de yaşandığını söyledi.

Koç, "Öncelikle biz şu güvenceyi vatandaşımıza vermek istiyoruz. Burada hiçbir şekilde alınan veriler istismar edilmiyor. Bunlar tamamen kimlik tespit amaçlı ve vatandaşımızın kimliğinin başkaları tarafından kullanılmasına karşı önlem amaçlı" dedi.

Olay yeri incelemesi sırasında parmak izi almak için kullanılan tozdan, zaman zaman vatandaşların şikayet ettiklerini anlatan Koç, parmak izi alma konusunda dünyada en yaygın kullanılan yöntemin bu olduğunu bildirdi. Koç, tozlayarak parmak izi tespit etme sisteminin şu an en masrafsız ve kolay yöntem olduğu için kullanıldığına işaret etti.

Parmak izi incelemesinin meydana gelen olaylardaki çözüm oranının ise yüzde 5 civarında bulunduğunu dile getiren Koç, geçen yıl AK Parti binasına yapılan lav silahlı saldırının zanlısının olay yerinde bırakılan mazemedeki parmak izlerinden belirlendiğini sözlerine ekledi.