15 Temmuzu Söyleyen Ajan: 2. Darbe Girişimi Kanlı Olacak

15 Temmuzu Söyleyen Ajan: 2. Darbe Girişimi Kanlı Olacak

Temmuz darbe girişimini üç ay önceden fısıldayan, ABD eski Başkanı George Bush'ın da danışmanlığını yapmış Michael Rubin, Türkiye'de yeni bir askeri darbe girişiminin olabileceğini öne sürdü.

 Temmuz darbe girişimini üç ay önceden fısıldayan, ABD eski Başkanı George Bush'ın da danışmanlığını yapmış Michael Rubin, Türkiye'de yeni bir askeri darbe girişiminin olabileceğini öne sürdü.

American Enterprise Institute'de yayınlanan makalesinde Michael Rubin, 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Türkiye'de iki darbenin olduğunu altına çizerek, üçüncüsünün çok tehlikeli olacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu darbeyi hayatı ile ödeyebileceğini söyledi.

15 Temmuz'daki askeri darbe girişiminin çok amatörce yapıldığını ve bu darbe girişiminin Erdoğan'a düşmanlarını temizleme olanağı verdiğini söyleyen Rubin, "Bana göre bazı Gülen takipçileri darbeye katıldı ve buna dair ön bilgiler zaten mevcuttu. Ancak darbeye aynı zamanda Kemalist subaylar da katıldı" vurgusunu yaptı. Rubin ayrıca, AK Partili bazı ordu mensuplarının da darbeye katılmış olabileceğini iddia etti.

Rubin yazısında 15 Temmuz darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın varlığını güçlendirdiğini öne sürerek "15 Temmuz'dan sonra ikinci bir darbe yaşandı. Bu darbe Türkiye'nin yapısına ve demokrasisine 15 Temmuz'dan daha fazla zarar verdi" dedi.

Üçüncü darbenin de çok uzakta olmadığını öne süren eski ABD'li yetkiliye göre, darbe girişimin sonu kanlı bitecek.

DARBEYİ ÜÇ AY ÖNCEDEN FISILDAMIŞTI

Michael Rubin, 15 Temmuz darbesinden dört ay önce Türkiye'deki askeri darbenin ilk mesajını verdiği ortaya çıkmıştı

American Enterprise Institute'de yayınlanan makalesinde Michael Rubin “İddia etmiyorum ama Türkiye’de ordu, Mısır’da Sisi’nin yaptığının benzerini yapabilir, Erdoğan’ın kaya gibi politikası, sert bir kayaya çarparsa kimse şaşırmasın” ifadelerini kullanmıştı. Rubin ayrıca "Erdoğan uzun zaman önce Türk ordusuna diz çöktürmek istedi. İktidarının ilk on yılında, hem ABD hem de AB ona destek verdi. Fakat bu durum Erdoğan'ın o zamanki yabancı ateşli savunucularının onun deliliği ve otokratik eğilimlerinin arttığını görmeden önceye hastı." demişti.

Türkiye'deki mevcut durumu anlatırken birbiriyle çelişen ifadeler kullanan Rubin, ekonomide istikrarın olduğunu ancak turizm gelirlerinin azalmasından dolayı vatandaşların alım gücünün zayıfladığını da iddia etti. Rubin'in bu değerlendirmeyi yaparken hangi ekonomik verileri referans aldığıyla ilgili ise herhangi bir bilgiye yer vermemişti.

MİCHAEL RUBİN KİMDİR?

Michael Rubin Amerikan Girişim Enstitüsü (American Enterprise Institute) adlı kuruluşta çalışmaktadır. Amerikan Donanması Askeri Akademisi'nde (Naval Postgraduate School) öğretmenlik ve Amerika'da yayınlanan Middle East Quarterly (Ortadoğu bülteni) dergisinin editörlüğünü yapmaktadır.

Philadelphia'da doğan Rubin, lisans çalışmalarını biyoloji dalında yapmasına rağmen, 1999'da tarih dalında Yale Üniversitesinden doktora derecesini aldı. "Modern İran'ın İnşaası 1858-1909: Haberleşme, Telgraf ve Toplum" adlı doktora tezi çalışması ile Yale Üniversitesinden ödül aldı. 1999-2000 yılları arasında sivil düşünce kuruluşu olan "Washington Institute for Near East Policy"de çalıştı.

Yale Üniversitesinde, İsrail'de Kudüs İbrani Üniversitesi'nde ders verdikten sonra, 2000 ve 2001 yıllarında Çekiç Güç uygulaması sırasında Irak Kürdistan Özerk Bölgesinde Süleymaniye, Selahaddin ve Dohuk Üniversitelerinde hocalık yaptı. 2002 ile 2004 yılları arasında Amerikan Savunma Bakanlığı'nda İran ve Irak konusunda danışmanlık yaptı. Bağdat'ın düşmesinden sonra, 2003 ve 2004 yıllarında Irak'taki Koalisyon İşgal Yönetiminde görev aldı.

Rubin'in, Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal, The New Republic, National Review, ve The Weekly Standard adlı gazete ve mecmualarda Türkiye, Irak, İran'la ilgili yazıları yayınlanmaktadır.