15 Ekim'e iki gün kala 'süreç' mesajı: Şubat'ta geri çekilme

15 Ekim'e iki gün kala 'süreç' mesajı: Şubat'ta geri çekilme

15 Ekim'e iki gün kala 'süreç' mesajı: Şubat'ta geri çekilme

– HDP’nin İmralı Heyeti’nde yer alan TBMM Grup Başkanvekili İdris Baluken dün, “Yol haritasının bir taslak sayfasını gördük” demişti. Baluken’in kamuoyu ile paylaştığı bilginin, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla geçtiğimiz hafta yaptığı “Çözüm için 15 Ekim’e kadar biz bekleriz... Ondan sonra da yapacağımız bir şey kalmaz” açıklamasında vurguladığı ‘15 Ekim’ tarihine iki gün kala gelmesi dikkat çekti. Hükümetin çözüm süreci taslağında “PKK’nın Türkiye dışına çıkışının” yol haritasının önemli ayaklarından biri olarak yer aldığı öğrenildi. PKK’lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği, çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün “Etkin eylemsizlik” kararı alması öngörülüyor. 

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde, Baluken’in işaretini verdiği yol haritası taslağının 6 adımdan oluştuğu ve en kritik takvimin şubat ayındaki geri çekilme olduğu belirtiliyor. 

Baluken’in Meclis’te düzenlediği basın toplantısının ardından HDP grup odasında parti yöneticileri ve milletvekilleri bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu. 

Edinilen bilgilere göre taslak 6 maddelik bir takvimden oluşuyor. Buna göre ilk aşamada geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları hayata geçirilecek. Taslakta öngörülen takvimde en kritikaşamayı, ikinci adım olarak şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor. Bunun ardından atılacak diğer adımlar da şöyle sıralanıyor: 

 
 
 



- Geri çekilmeye bağlı olarak PKK’nin Türkiye’ye karşı silah kullanmaktan vazgeçtiğini açıklaması. 

- Geri dönüşlerin sağlanması. 

- Geri dönenlerin rehabilitasyon ve topluma kazandırılması. 

- PKK’lıların tamamı değil ancak bazı isimlerine aktif siyaset yapma olanağının sağlanması yolunda yasal idari adımların atılması. 


‘GERİ DÖNENE SİYASET YOLU’ 
PKK’lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği ve bu çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün “etkin eylemsizlik” kararı alacağı öngörülüyor. “Aralarında Irak Kürdistan Bölgesi ile Avrupa’da yaşayan bazı PKK’lı üst düzey yöneticilerin de olduğu isimlerin Türkiye’ye dönmeleri, geri dönenlerin rehabilitasyonu ve bazılarına aktif siyaset yolunun açılması” başlıklarının da taslakta olduğu vurgulanıyor. Ayrıca TBMM’de Öcalan’ın sıklıkla vurgu yaptığı “Hakikatleri Araştırma Komisyonu” benzeri bir komisyon ile süreci izleyecek İzleme Komisyonu kurulması da planlanıyor.