14 milyon 239 bin 140 oy

Beşşar Esed’in yüzde 95 küsur oyla kazandığı açıklanan cumhurbaşkanlığı seçiminin göstermelik oluşu bir yana; “kullanılan oy sayısı”na ne demeli?

Yurt dışında yaşayan ve Suriye’den yasal yolla çıktığını belgeleyebilen (pasaportunda çıkış mührü olan) Suriyelilerin de -ilgili devletin imkân tanımasına bağlı olarak elçiliklerde- oy kullanabildiği bu seçim komedisine güya 14 milyon 239 bin 140 Suriyeli iştirak etmiş.

Suriye Halk Meclisi (!) Başkanı Hammude Sabbağ’ın verdiği bu rakam, mucizevi bir nüfus patlamasını ifade ediyor!

***

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre Lübnan’da 865 bini kayıtlı olmak üzere 1,5 milyon civarında Suriyeli mülteci var.

Ürdün’de ise 1,3 milyon civarında Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor; 658 bini kayıtlı.

Muhtelif kaynaklara göre Beyrut’taki elçilikte 50 bin, Amman’daki elçilikte 10 bin Suriyeli oy kullandı.

Toplamda 60 bin kişi.

Lübnan’da mülteci olarak değil misafir işçi yahut öğrenci olarak bulunan binlerce Suriyeliyi göz ardı ederek bu 60 bin seçmenin hepsinin mülteci olduğunu farz edelim; demek ki Lübnan ve Ürdün’de oy kullanmayan 2,7 milyondan fazla Suriyeli mülteci var.

Hadi sadece kayıtlı mülteciler üzerinden hesap yaparak ve üstelik 60 bin değil 120 bin kişinin oy kullandığını farz ederek -küsuratı da atarak- 1,4 milyon diyelim.

Bunlara, Esed rejiminin sandık kuramadığı ülkelerden Türkiye’deki 3,6 milyon ve Almanya’daki 800 bin Suriyeli mülteciyi eklediğimizde 5 milyon 800 bin rakamına ulaşıyoruz.

Esed rejiminin kontrolü dışındaki -seçim sandığının kurulmadığı- Suriye topraklarında (İdlib, Fırat Kalkanı / Zeytin Dalı / Barış Pınarı bölgeleri ve PYD’nin kontrolündeki bölgeler) yaşayan 5 milyonu aşkın Suriyeliyi de unutmayalım.

Aşağı yukarı 11 milyon ediyor.

Bu 11 milyon Suriyeliden hiçbiri oy kullanmadığına ve yurt dışında oy kullanan Suriyelilerin sayısı birkaç yüz bini geçemeyeceğine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandığı ileri sürülen 14 milyon 239 bin 140 Suriyelinin tamamına yakını Esed rejiminin kontrolü altındaki topraklarda yaşıyor olmalı.

Veya, yurt dışındaki Suriyelilerin seçime gösterdiği muazzam ilgiden dem vuran Hammude Sabbağ’ın gönlü olsun diye şöyle bir hesap yapalım: Suriye yangın yerine dönmeden evvel (2010’da) yurt dışında yaşayan Suriye vatandaşlarının sayısı 900 bin civarındaymış; şimdi yurt dışında mülteciler hariç 2 milyon Suriye vatandaşı yaşıyor diyelim ve -iyice abartarak- bunların beşte üçünün (1,2 milyon) oy kullandığını farz edelim; Türkiye, Lübnan ve Ürdün dışındaki ülkelerde yaşayan ve diyelim ki 1 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin beşte üçünü de onlara katarak abartmaya devam edelim; Lübnan ve Ürdün’deki Suriyeli mültecilerden 120 bininin oy kullandığını var saydığımızı da hatırlayalım; yuvarlak hesap 2 milyon kişi yurt dışında oy kullanmışsa, Esed rejiminin kontrolündeki topraklarda oy kullananların sayısı 12 milyondan fazla demektir.

Hammude Sabbağ seçime katılım oranının yüzde 78 civarında olduğunu söylüyor ama biz -yine abartarak- o topraklarda oy kullanma hakkına sahip olan herkes oy kullandı diyelim; öyleyse oy hakkına sahip olmayan -ve Suriye’de nüfusa oranı öteden beri yüzde 40’larla ifade edilen- 18 yaşından küçüklerle beraber en az 20 milyon kişi yaşıyor rejim bölgesinde. (Vatandaşlığa sahip olmayan Filistinliler, Iraklılar hariç.)

Yukarıda mezkûr 11 milyon + 20 milyon = 31 milyon.

Andığımız diğer Suriyelilerle beraber 33-34 milyon.

2011’de 21-22 milyonluk bir nüfus teşkil eden Suriyelilerin sayısı bu kadar artmış olabilir mi gerçekten?

Savaş yahut hicret şartlarında bile çok çocuk yapan bir halk olabilirler ama 10 senede yüzde 50’yi aşan bir nüfus artışı akıl alır gibi değil.

Nitekim, Suriye’de ve Suriye dışında yaşayan Suriyelilerin günümüzdeki toplam sayısına ilişkin en cömertçe tahmin 26 milyon.

***

Bir masanın üstüne yığılan ve sürekli arkası gelen oy pusulalarına -tabii ki Esed’in fotoğrafının altına- yana yakıla mühür basan askerin videosunu görmediyseniz mutlaka görmelisiniz.

Şahane!

İlave nüfusun 1 milyonunu herhalde tek başına o delikanlı temin etmiştir.

Bu yazı toplam 647 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar