13 yılda ilk olağanüstü kongre

13 yılda ilk olağanüstü kongre

40 bin kişinin katılması beklenen AK Parti Kongresi'nin sloganı ‘Hep Birlikte, Yeni Türkiye’. Erdoğan partililerin karşısına Genel Başkan ve Başbakan sıfatıyla son kez çıkacak. Kongre'nin tek gündem maddesi genel başkan seçimi olacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP / AK Parti) 1. Olağanüstü Kongresi Çarşamba günü saat 10.00’da Başkent’in en büyük spor salonu Ankara Arena’da başlayacak. Kongre’nin tek gündem maddesi yeni genel başkan seçimi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu genel başkanlık için tek aday olacak. Davutoğlu’nun mutabakatla seçilmesi bekleniyor.

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Kongre salonuna Erdoğan ve Davutoğlu posterleri asıldı.
ÖZETLE

30 bin davetli
Tek adaylı seçim
Erdoğan imzalı kitap
Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamadan bir gün önce yapılacak Kongre’de partililerin karşısına son kez Genel Başkan sıfatıyla çıkacak. Erdoğan’ın konuşmasından sonra Davutoğlu önce ‘genel başkan adayı’ olarak, seçimin ardından da Genel Başkan olarak partililere seslenecek.
40 bin kişi bekleniyor
Kongre hazırlıklarını AK Parti Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu başkanlığındaki bir heyet yaptı. Hazırlıklar için 2 bin 500 kişi görevlendirildi.

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Hazırlıklar için 2 bin 500 kişi görevlendirildi.
Kongreye 3 bin kişinin katılımı için davete gönderildi. Ancak AKP 40 bin kişinin katılımı bekleniyor. Türkiye'nin dört bir tarafından bin 200 otobüs ile delegeler ve partililer Ankara'ya gelecek. Kongrede delegelerinin dışında eski ve yeni milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri ile sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve yabancı ülke parti temsilcileri de katılacak. Bunun için kongrenin salon dışından da takip edilebilmesi için düzenlemeler yapıldı. 

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Canlı yayın araçları salon dışında konuşlandırıldı.
Protokol dışında engelliler ve basın için salonda ayrı bölümler hazırlandı. Görme engelliler için özel yürüme bantları, görme engelliler için braille alfabesi ile dökümanlar hazırlandı.
Kongre için yerli ve yabancı, teknik ekipleriyle birlikte yaklaşık 900 basın çalışanı için akreditasyon yapıldı. Ancak parti ‘muhalif’ ya da ‘paralel medya’ olarak değerlendiği bazı basın kuruluşlarına kongre akreditasyonu göndermedi.
Salondaki pankartlar
Ankara Arena Kongre için mavi, beyaz, turuncu ve kırmızı renklerle süslendi. 

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Salonda koltuklara AK Parti ve Türk bayrakları yerleştirildi.
Salonda beyaz renk ağırlıklı olarak kullanıldı. Tüm koltukların üzerine partililer için bayraklar bırakıldı. Salonun bir köşesine Erdoğan'ın, diğer köşesine Davutoğlu'nun resmi asıldı. Salon "Sevdamız var", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Şimdi Türkiye zamanı","Bir olduk birlik olduk birlikte Türkiye olduk","Herşey Türkiye için bu ışık sönmeyecek" pankartlarıyla donatıldı.
Kongre programı
Saat 10:00'da başlayacak kongre için sabah 07:00'den itibaren salon kapıları açılacak. Salona önce genel başkan adayı Ahmet Davutoğlu ve eşi girecek. Erdoğan'ın saat 09:45'te salona gelmesi planlandı. Erdoğan önce salon dışında bekleyen konuklara kısa bir selamlama konuşması yapacak. Erdoğan salonun içindeki konukları ise, oluşturulan özel platformun üzerinde dolaşarak selamlayacak. 
4 film gösterilecek
AKP Kongre için 4 film hazırladı. AKP Hükümetlerinin icraatları yaklaşık 20 dakikalık bir film ile anlatılacak. Erdoğan'ın konuşmasından önce onun hayatını anlatan bir film, 

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Kongrenin teması "Hep Birlikte Yeni Türkiye"
konuşmasından sonra ise "Bizim Hikayemiz" adını taşıyan ve AKP'nin kuruluşundan bu yana geçen 13 yılı anlatan bir film yayınlacak. Son film ise Davutoğlu kürsüye çıkmadan izlenecek ve onun hayatını anlatacak. 
Erdoğan ve parti üst düzey yöneticileri yabancı konuklarla düzenlenecek resepsiyonda bir araya geldikten sonra seçime geçilecek. Sadece genel başkan seçimi yapılacağı için uzun sürmesi beklenmiyor.
Erdoğan imzalı kitap
Kongrede, delegelere isimlerine özel, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı "Küresel Barış Vizyonu" kitabı ve Erdoğan'ın imzalı bir fotoğrafı hediye edilecek.
Kaynak: Al Jazeera