12 Eylül  Darbesiyle  İlgili Zaman Aşımından Takipsizlik

12 Eylül Darbesiyle İlgili Zaman Aşımından Takipsizlik

AAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturmasını tamamladı.

AAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturmasını tamamladı. Başsavcılık 30 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek darbenin sorumluları hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu kararla 12 Eylül dosyasından ceza çıkmadan kapanmış oldu.
 
Türkiye bu günlerde FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle uğraşırken bir başka darbenin sorşturmasından zaman aşımından takipsizlik kararı verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül askeri darbesini yapan ve darbe sonrasında görev alan arasında Kenan Evren’in de bulunduğu Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri ile çoğu hayatta olmayan asker ve siyasetçiler hakkında “darbe” suçundan yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, birçok kişinin şikayetçi olduğu şüpheliler hakkında, soruşturma sonucunda “kovuşturmaya yer olmadığı”na karar verdi. 
 
SUÇLAMALAR SIRALANDI
 
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, yargılandıkları Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesince “ağırlaştırılmış müebbet” hapse çarptırıldıkları anımsatılan kararda, kararın taraflarca temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 21 Haziran 2016’da, temyiz aşamasında ölmeleri nedeniyle sanıklar hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdiği aktarıldı. Arasında siyasetçilerin de bulunduğu bin 610 kişinin “mağdur” veya “müşteki” olarak gösterildiği karara göre soruşturma, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “kasten öldürme”, “işkence”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”, “hakaret”, “tehdit”, “kasten yaralama”, “görevi kötüye kullanma”, “cinsel istismar” suçlarından yürütüldü.
 
Takipsizlik kararında Dairenin, suç tarihinde yürürlükte bulunması ve sanıkların lehlerine olması nedeniyle uygulanan 765 sayılı TCK uyarınca, atılı suçun dava zaman aşımına uğradığını belirttiği ancak sanıkların, hüküm verildikten sonra öldüklerinden zaman aşımına ilişkin değerlendirme yapılamayacağı ve kamu davasının ölüm nedeniyle düşürülmesinde zorunluluk bulunduğu sonucuna vardığı ifade edildi. Kararda yapılan değerlendirmede ise Yargıtay içtihatları doğrultusunda ve suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı TCK uyarınca suçun bitiş tarihinden bu yana 20 yıllık olağan ve 30 yıllık olağanüstü dava zamanaşımı sürelerinin dolduğu, bu nedenle tüm şüpheliler hakkında üzerilerine atılı bulunan suçlardan dolayı kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.
 
GERİYE DÖNÜK İŞLEMEZ
 
Karar’da Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin vardiği kararda 2005 yılında yürürlüğe giren TCK’nın 77. maddesinin insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağı da “Anayasa’da Geriye yürüme yasağının zaman aşımı yönünden de kabul edildiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla sanıklara müsnet suçlar yönünden, zamanaşımı hükümlerinin uygulanmayacağına ilişkin görüşlerin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşması olanaklı değildir” değerlendirmesine de yer verildi.
 
İLK KARAR POLİSLER İÇİN VERİLDİ
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen aylarda, çoğunluğu 12 Eylül döneminde Ankara Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube ile Mamak Askeri Cezaevinde işkenceye uğradığını belirten 129 kişinin suç duyurusu üzerine dönemin polis ve asker şüphelileri hakkında yürüttüğü soruşturmada da suçlamalar zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.
 Kaynak : Karar