1 yılda 8 Milyon 677 bin Liralık Çiçek Alındı İddiası

1 yılda 8 Milyon 677 bin Liralık Çiçek Alındı İddiası

AKP'li belediye 1 yılda 8 milyon 677 bin liralık çiçek harcaması iddiası taşırma yarattı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde AKP’li belediyenin 2018 yılı bütçe kesin hesap görüşmeleri tamamladı.  Kartepe Belediyesi'nin bir yılda 8 milyon 677 bin 734 liralık çiçek satın aldığı ortaya çıktı. Belediye gider hesabında "Çiçekler" açıklamasıyla yer alan harcamayla ilgili belediyeden "Sehven yapılan bir hatadır" savunması geldi. CHP Gurup Başkan Vekili Hasan Bayrak da, "Söz konusu açıklama günü kurtarmak için 'sehven' yapılmıştır" diye karşılık verdi.

Sözcü'den Uğur Enç'in haberine göre, belediyenin yıllık çiçek harcamasının tartışma yaratması üzerine Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Filiz imzasıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada belediye hesaplarında hata yapıldığı, 8.6 milyonluk çiçek harcamasının sehven yazıldığı iddia edildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Sehven yapılmış olan bu hata, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'müzün açık ihale usulü yapmış olduğu organizasyon ihalesindeki, özel gün ve etkinliklerde kullanılmak üzere ayrılmış olan 2 bin 450 adet tek dal gül harcamasında tek gül birim fiyatının 3,54 lira olması gerekirken, taşınır mal kayıtlarına sistemsel hata olarak 3 bin 540 lira olarak yazıldığından, toplam bedelin sistem tarafından 7 milyon 350 bin lira ve KDV olarak hesaplanmasından kaynaklanmıştır. 2018 yılı çiçek harcama kalemine dair muhasebeleştirilen gerçek tutar ödeme emri belgesinde doğru ve açık haliyle görülmektedir. Bu durum kayıtlarımızda sehven yapılmış bir hatadan kaynaklanmış olup, kamuoyunda yanlış ve yanıltıcı bir algıya yol açmasına sebep olmuştur. Kasıtsız bir sistem hatasından kaynaklanan bu durum için üzüntümüzü ve böyle bir harcamanın gerçekleşmediğini bildirir, Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

CHP: Günü kurtarmak için
Belediyenin açıklaması sonrasında CHP Grubu da bir cevap açıklaması yayınladı.

CHP Grubu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Bu açıklama da belli ki günü kurtarmak için yapılan ‘Sehven’ bir açıklamadır. Belediyenin açıklamasını tekrardan reddediyor ve asıl biz bu açıklamayı yanıltıcı buluyoruz. Belediyenin sadece çiçek değil birçok hesap kodunda bulunan rakamlar birbirini tutmamakta, hesaplama ve toplamlarında farklılıklar görülmektedir. Bir çok şehirden bile nüfusu büyük olan bir belediyede belediye başkan yardımcısının ‘sehven yanlış yapılmıştır’ açıklaması elzem vericidir. Meclis komisyonuna gelinceye kadar bu bütçeyi hiç kimse incelememiş midir?” denildi.