"1. Dünya Savaşı Hala Sona Ermiş Değil"

"1. Dünya Savaşı Hala Sona Ermiş Değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün çok net biçimde görüyoruz ki 1. Dünya Savaşı hala sona ermiş değil, açtığı uzun parantez hala kapanmış değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı Arşivi Sitesi'nde "100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri" konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Bugün çok net biçimde görüyoruz ki, I. Dünya Savaşı'nın açtığı uzun parantez hala kapanmış değil. Bu savaş özellikle sonunda bizim coğrafyamızı şekillendirenler, halkların arasına koydukları bariyerlerle kalpleri, gönülleri, ruhları da birbirinden ayırmayı hedefliyordu. Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, ne kadar kavga varsa, akan ne kadar kan varsa, hepsinin gerisinde I. Dünya Savaşı'yla tesis edilen düzenin gölgesini görüyoruz" dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu coğrafyalar bizim için kesinlikle üzerinde her türlü oyunun oynanabileceği satranç tahtaları değildir. Biz buralara buralardaki insanlara kardeş nazarıyla özellikle en kötü ihtimalle bir dost nazarıyla baktık, kardeşin kardeşe yapacağı ne varsa onu gerçekleştirmenin çabası içinde olduk. Kanı kanla, zulmü zulümle örtmeye çalışanlara karşı biz kendi tarihimizden kendi kültürümüzden aldığımız güçle çalışmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.
Tarihin her döneminde olduğu gibi bu büyük savaş yıllarında da yaşanmış acılar, trajediler olabilir. Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir. Balkanlar'da, Kafkasya'da tarihin en büyük Müslüman katliamları bu dönemde yaşanmıştır"
'Bu kampanyaların amacı ülkemize ve milletimize düşmanlık yapmak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz 2015 yılını, şanlı mücadelelerimizin, zaferlerimizin 100. yıl dönümü olarak kutlarken, birileri de bu yılı, Türkiye karşıtlığının, Türkiye düşmanlığının bayrağı haline dönüştürmek istiyor. Ermeni diasporası dünyanın her yerinde soykırım iddialarına dayalı kampanyalarla Türkiye düşmanlığını geniş toplum kesimlerine aşılamaya çalışıyor. Dikkatinizi çekiyorum, bu kampanyaların amacı tarihin bir döneminde Ermenilerin yaşadığı acıları canlı tutmaktan ziyade doğrudan ülkemize ve milletimize düşmanlık yapmaktır" dedi.
Erdoğan, "Amaç gerçeği bulmak değil, oluşturulan algı üzerinden Türkiye'ye saldırmak, zarar vermek, başka bir şey yok. Hiç kimse kusura bakmasın, bizim bu konuda kimseye veremeyecek bir hesabımız yoktur. Biz sadece kendi milletimizin son 100-150 yıllık yaşadığı acıların peşine düşsek, Ermeni iddialarından katbekat daha fazla söyleyecek sözümüz, soracak hesabımız çıkar" şeklinde konuştu.